Voor alle hockeywedstrijden zijn scheidsrechters nodig. Maakt niet uit welk team of welk niveau.
Zowel bij de K.N.H.B. als bij onze club geldt de volgende regel:
Ieder spelend lid van een vereniging moet vanaf 16 jaar zijn/haar scheidsrechters kaart halen. Je vereniging nodigt je uit om de opleiding clubscheidsrechter te doorlopen en het examen te doen.
Zie hiervoor ook de site van de K.N.H.B.
Naast het feit dat je dan scheidrechter bent, betekent het ook dat je als speler/speelster op de hoogte bent van de spelregels. Dat kan ook belangrijk zijn voor de wedstrijden die je speelt.
Wij als club zijn het eens met dit standpunt en bieden dus binnen de vereniging deze cursus aan.
Vanaf 14 jaar kunnen spelers/speelsters deelnemen aan deze cursus. Zij worden door iemand van de scheidsrechterscommissies benaderd.
Waarom voor deze leeftijd gekozen?
De leden die de cursus dan volgen zitten dan nog niet in hun examen jaar. We houden wel rekening met eventuele toetsen/proefwerkweken/vakantie voordat we een uiteindelijke datum kiezen.
Hoe gaat de cursus in zijn werk?
Nadat de leden zijn benaderd worden deze aangemeld bij de K.N.H.B. Zij ontvangen via de K.N.H.B. een inlogcode om de cursus digitaal thuis te volgen. Er mag een bepaalde periode over gedaan worden voordat het examen ook digitaal wordt afgenomen.
Onderdelen van de opleiding
De opleiding bestaat uit een e-learning die je thuis kunt doorlopen. Daarin kom je praktijksituaties tegen waarbij de spelregels worden uitgelegd. Ook oefen je met vragen, waardoor je de spelregels nog beter leert. De toets maak je online en bestaat uit meerdere multiple choice vragen.
Nadat je bent geslaagd voor het examen wordt je ingepland om wedstrijden te fluiten. We proberen je zoveel mogelijk te begeleiden bij de eerste stappen als scheidrechter.
Hoe gaat de aanwijzing van scheidstrechters binnen onze club te werk?
De K.N.H.B. maakt de indeling voor de competitie en verzorgt het wedstrijdschema. Zodra dat bekend is wordt dat gepubliceerd en kunnen de verenigingen aan de slag. We zijn dus afhankelijk van de bond wanneer we kunnen starten. De commissie plant de wedstrijden met de daarbij horende aanvangstijden. We kijken daarbij naar de categorieën (leeftijden) en beschikbaarheid van de velden en kleedruimtes. Daarna gaan we de scheidsrechters inplannen.
Vooraf aan de competitie sturen we en mail naar alle scheidsrechters met hun eventuele wensen en voorkeuren. Dit kan bijvoorbeeld zijn : alleen jongste jeugd fluiten, alleen op zaterdag fluiten, 2 keer op een dag fluiten enz. We proberen zoveel mogelijk rekening te houden met deze wensen, echter dat zal niet altijd lukken. Is o.a. afhankelijk van welke teams er zijn in het seizoen, welke teams spelen thuis en welk niveau heeft het team en de scheidsrechter.
Niet fluiten is geen optie. Je wilt zelf ook dat er scheidrechters bij jouw wedstrijd aanwezig zijn.
Zodra het schema klaar is, wordt dat op de site van onze vereniging vermeld. Alle scheidsrechters krijgen dan een mail dat het totale schema bekend is.
Op de maandag voor het weekend daarna krijgen de scheidsrechters die dat weekend moeten fluiten een reminder. Ook staat daarbij een wedstrijdcode die je moet invullen op het wedstrijdformulier.
Mocht je onverhoopt niet kunnen, moet je zelf voor een vervanger zorgen. Ruil met iemand van bijvoorbeeld je team. Geef je wijziging door via [email protected]
Niet opkomen dagen of niet voor een vervanger gezorgd is geen optie.
Ben je niet geweest of heb je niet voor een vervanger gezorgd? Jouw team moet dan bij de eerstvolgende thuiswedstrijd zelf voor scheidrechters zorgen.
Vind je fluiten leuk dan is er altijd een mogelijkheid om je kennis uit te breiden. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen om de cursus CS+ volgen. Ook dat kunnen we als club aanbieden en je daar in begeleiden.
Voor eventuele vragen betreffende arbitrage kun je altijd mailen naar: [email protected]